Hypotheekrenteaftrek: hoe werkt het?

De hypotheekrenteaftrek is een fiscaal voordeel, waar woningeigenaren gebruik van kunnen maken. Als u een eigen huis bezit en daarvoor een hypotheek hebt afgesloten, is er veelal sprake van het betalen van hypotheekrente. De betaalde rente van deze hypotheek is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting als er aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan.

Voorwaarden voor de aftrek van hypotheekrente

Om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen moet het geld in elk geval worden besteed aan het kopen van een woning of uitgegeven worden om uw bestaande woning te onderhouden of verbeteringen aan te brengen. Met ingang van 1 januari 2013 is er bovendien een extra voorwaarde gesteld om voor de hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen.

De rente komt vanaf die datum in nieuwe situaties alleen nog maar voor aftrek in aanmerking als de hypotheek binnen een periode van dertig jaar volledig wordt afgelost. Bijvoorbeeld via een annu√Įteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Het oversluiten van een bestaande hypotheek heeft overigens geen invloed op het in aanmerking komen voor de hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrenteaftrek via voorlopige aanslag of via belastingaangifte

Bij de hypotheekrenteaftrek worden er door de Belastingdienst twee mogelijkheden geboden. Zo kunt u gedurende het jaar profiteren van een maandelijkse teruggave via een voorlopige aanslag of na afloop van het belastingjaar profiteren van de hypotheekrenteaftrek bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Door van de renteaftrek gebruik te maken hoeft u minder belasting te betalen en kunt u, afhankelijk van de persoonlijke inkomenssituatie, geld terugontvangen van de Belastingdienst.

Hoe werkt de hypotheekrenteaftrek?

Het bedrag dat u aan rente betaalt, kunt u in box 1 aftrekken van het inkomen. De hoogte van het fiscale voordeel is afhankelijk van het belastingtarief dat op uw inkomenssituatie van toepassing is. Indien u in een jaar bijvoorbeeld 5.000 euro aan hypotheekrente betaalt en het belastingtarief van 37 procent is op uw situatie van toepassing, dan profiteert u van een belastingvoordeel van 37 procent van 5.000 euro. Valt u in een hoger belastingtarief, dan is het fiscaal voordeel groter.

Wijziging in hypotheekrenteaftrek

Per 1 januari 2014 is er sprake van een wijziging in de hypotheekrenteaftrek. De overheid verlaagt voor de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs het maximale aftrektarief van 52 procent in de hoogste belastingschijf. Per jaar wordt het maximale tarief voor de hypotheekrenteaftrek met stapjes van 0,5 procent verlaagd tot het percentage van 38 procent is bereikt.