Stappenplan: een hypotheek afsluiten

Het is heerlijk om de mogelijkheden te zien van het kopen van een huis. Zeker wanneer je een huis op het oog hebt is het tijd om naar de bank te gaan om te kijken hoeveel geld je kunt lenen om een huis te kopen. Het is mooi om te ontdekken wat er allemaal kan. Graag bespreken we de mogelijkheden.

Een lening en de hypotheek

Het is goed om te weten, dat je met een lening minder gemakkelijk een hypotheek kunt krijgen. Voorkom dus een jungle en overvloed aan leningen. De leningen tellen niet gunstig mee in de maximale hypotheeksom welke je kunt krijgen. Het is belangrijk om goed op te passen welke leningen je hebt. Een creditcard, persoonlijke lening en ook een doorlopend krediet kan het moeilijker maken om een hypotheek te verkrijgen. Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten dan zal je eigenlijk in de meeste gevallen de lening moeten aflossen. Het is belangrijk om dit te weten.

Welke hypotheek kies jij?

Er zijn verschillende hypotheeksoorten waar je uit kunt kiezen. Tegenwoordig zijn de smaken wat beperkter en kun je kiezen voor een annuïteiten lening of een lineaire lening. Kies je voor een andere lening dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Het is geweldig om te zien welke verschillende mogelijkheden er zijn om een hypotheek af te sluiten.

De juiste hypotheek afsluiten online

Tegenwoordig is het mogelijk om zelf een hypotheek via het internet af te sluiten. Het is zo mogelijk om minder geld te betalen voor de advieskosten. Het is online minder duur om een hypotheekadviesgesprek te voeren dan wanneer iemand bij je langskomt. Het betekent wel, dat je zelf wel moet weten wat je doet.

Een goede adviseur

Wanneer je met een goede adviseur in zee gaat dan is het mogelijk om een goed advies te krijgen. Zeker bij een meer complexe hypotheek of situatie is het beter om een adviseur in te schakelen. Hoewel de kosten op het moment zelf hoger kunnen zijn, kan het advies zich op de lange termijn weer terugverdienen.

De stappen van het zoeken, vinden en kopen van een huis

Wanneer je een huis wilt kopen dan doorlopen de meeste mensen dezelfde stappen. We bespreken graag een stappenplan voor starters met je om een huis met een hypotheek te kopen. Het is een lening voor een huis waar je volop van kunt genieten. Het is mooi om te zien hoe je een goede hypotheek kunt inzetten om je droomwoning aan te kopen. Laten we de stappen doorlopen om een huis te kopen met een hypotheek.

De stappen in het kort:

1. Een maximale berekening doen voor je hypotheek
2. Zoeken naar een huis
3. Onderhandelen
4. Het (voorlopige) koopcontract tekenen
5. De hypotheek regelen
6. De overdracht
7. Housewarming party

Laten we de stappen nader met je doornemen. Je krijgt dan een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is.

Een maximale berekening doen voor je hypotheek

Het berekenen van een maximale hypotheek kun je heel gemakkelijk en goed doen op het internet. Ook kun je naar een hypotheekadviseur gaan. Het is dan mogelijk om op basis van het bruto inkomen en de huidige lasten om te kijken wat er allemaal mogelijk is. De mogelijke verplichtingen kunnen een lening zijn, een krediet, maar ook kan het gaan om andere verplichtingen. Op basis hiervan zal duidelijk worden hoeveel geld je kunt lenen en maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Het is dan mogelijk om een beeld te krijgen hoeveel hypotheek je kunt krijgen en ook in welke prijsklasse je op zoek kunt gaan naar een woning.

Zoeken naar een huis

Het zoeken naar een huis is een leuke bezigheid. Het is heerlijk om te ontdekken welke mogelijkheden er allemaal zijn. Het is natuurlijk belangrijk om een goede keuze te maken. Om de huizenjacht wat gemakkelijker te maken is het slim om op een aantal zaken te letten.

Let op de locatie, de wensen van jezelf, de toekomstverwachtingen van je leven en daarnaast ook nog eens naar het budget. Hoeveel kamers wil je hebben? Heb je een groot huis nodig? Zoek je een huis met een tuin? Moet het huis dichtbij een snelweg, het centrum of het station liggen? Of misschien juist niet? Het is goed om duidelijk voor ogen te hebben wat je wensen zijn rondom de woning. Het is mooi om hier gebruik van te maken.

Natuurlijk kun je ook een makelaar inschakelen om je te helpen bij het zoeken van een huis. Het is dan mogelijk om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden en om een woning te laten vinden door hem of haar. Zeker wanneer je niet veel tijd hebt is het slim om hiervoor te kiezen. De makelaar kan het hele proces van het zoeken tot aan de overdracht verzorgen.

Onderhandelen

Heb je een mooie woning gevonden? Dan is het tijd om te gaan onderhandelen. Het is belangrijk om niet teveel te betalen voor de woning. De eerste winst bij het kopen van een huis wordt gemaakt bij het kopen van een huis. Natuurlijk is het een en ander afhankelijk van de huizenmarkt. Is de huizenmarkt oververhit? Dan kan het zijn, dat je zelfs boven de vraagprijs gaat bieden. Het kan, maar het hoeft niet!

Kom je er samen uit en heb je een prijs afgesproken? Dan heb je in principe een deal. Het is geweldig om hier gebruik van te maken en om zo te starten met het afronden van de aankoop.

Het (voorlopige) koopcontract tekenen

Nu is het tijd om alles op papier te zetten en om de overdracht van de woning op te starten. Het beste is het om dit te doen door een goed koopcontract te tekenen. Wanneer je een aankoopmakelaar in de arm hebt genomen kan deze het contract voor je nakijken. Hij of zij kan alle kleine lettertjes lezen en je adviseren.

Teken het contract onder voorbehoud van financiering. Wanneer je geen hypotheek kunt krijgen moet je er natuurlijk nog wel onderuit kunnen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

De hypotheek regelen

Nu is het tijd om een hypotheek te krijgen. Je kunt hiervoor naar een bank gaan of een tussenpersoon. Hier kun je dan een een op een adviesgesprek krijgen en een hypotheekofferte aanvragen. Het is natuurlijk belangrijk om de juiste hypotheek af te sluiten. De adviseur kan je hierover adviseren.

Voor het adviesgesprek maak je kosten. Deze betaal je aan de hypotheekadviseur. Vervolgens zal de adviseur alle zaken verzorgen rondom de hypotheek. Het aanvragen van de offerte en het opsturen van alle gegevens. Als de bank groen licht geeft kun je naar de notaris toegaan. Hier zal het geld uit de hypotheek de aankoop van de woning financieren.

De overdracht

Bij de notaris wordt de aankoop afgerond. Jij tekent de hypotheekakte en de transportakte en vervolgens zal je de sleutels krijgen. De notaris sluist het geld van jouw hypotheek door naar de oude eigenaar en het is helemaal rond. Vervolgens zal het kadaster ook geïnformeerd worden en wordt het dus publiekelijk bekend.

Housewarming party

Het is nu tijd om te gaan verhuizen en mogelijk om nog je nieuwe woning wat te verbouwen. Het is daarna tijd om een leuke party te geven. Je kunt dan genieten van je nieuwe huis.