Een dure vorm van lenen

Rood staan is iets wat de meeste mensen in Nederland wel kennen en tevens iets waar veel mensen gebruik van maken. Meer dan de helft van de mensen staat wel eens rood en maakt zich daar over het algemeen ook niet zo druk over. Rood staan is binnen onze samenleving een vrij normaal begrip geworden. Toch staan veel mensen er niet bij stil dat rood staan een van de duurste vormen van lenen is. De komt mede doordat er maar weinig mensen zijn die de kleine lettertjes van de overeenkomst die ze met hun bank afsluiten lezen. We vinden rood staan vrij normaal omdat de banken dit ons ook lekker gemakkelijk maken. En daar hebben ze alle belang bij gezien de gemiddeld 12 á 13 procent rente die zij hiervoor rekenen.

Rood staan: dure vorm van lenen

Ook al is rood staan dus erg gemakkelijk, toch is het goed om even stil te staan bij de kosten die dit met zich meebrengt. Er zijn zelfs banken die zo’n 15% rente berekenen over het bedrag dat u rood staan. Dat kan uiteindelijk dus flink oplopen, aangezien u een bedrag rood mag staan dat ongeveer gelijk is aan uw inkomen (dat op de betreffende bankrekening gestort wordt).

Banken hanteren verschillende tarieven bij rood staan

Ga goed na welk tarief uw bank hanteert voor rood staan. Per bank kan dit enkele procenten schelen en daarom is het goed om de verschillende tarieven te vergelijken. Mogelijk is het interessant voor u om van bank te wisselen, aangezien dit soms enkele honderden euro’s per jaar kan schelen.