Op dit moment is 1,7% van het totale woningaanbod beschikbaar voor een alleenstaande met een modaal inkomen. Vorig jaar was dit met 1,1% zelfs nog minder. Dit betekent dat alleenstaanden met een modaal inkomen steeds meer moeite hebben om een passende woning te vinden in de Randstad.
Toename van beschikbaar woningaanbod voor modale tweeverdieners
Daarentegen is op dit moment 29,1% van het woningaanbod beschikbaar voor modale tweeverdieners, waar dat vorig jaar nog 24,4% was. Dit laat zien dat modale tweeverdieners meer keuzemogelijkheden hebben als het gaat om het vinden van een geschikte woning in de Randstad.
Oorzaken van de ongelijkheid in woningaanbod
Het groeiende verschil tussen eenverdieners met een modaal inkomen en tweeverdieners kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Eén van de belangrijkste redenen is de stijgende huizenprijzen in de Randstad, waardoor het voor alleenstaanden met een modaal inkomen steeds moeilijker wordt om een betaalbare woning te vinden. Daarentegen hebben tweeverdieners vaak meer financiële ruimte om te bieden op woningen en kunnen zij daardoor profiteren van een groter aanbod.
Mogelijke oplossingen voor het probleem
Om de ongelijkheid in woningaanbod tussen alleenstaanden met een modaal inkomen en modale tweeverdieners aan te pakken, zouden er maatregelen genomen kunnen worden om de betaalbaarheid van woningen te vergroten. Denk hierbij aan het stimuleren van betaalbare nieuwbouwprojecten en het invoeren van regelgeving die specifiek gericht is op het ondersteunen van alleenstaanden met een modaal inkomen.
Al met al laat het huidige woningaanbod in de Randstad zien dat er nog steeds sprake is van ongelijkheid tussen verschillende groepen woningzoekenden. Het is belangrijk dat er actie wordt ondernomen om deze ongelijkheid aan te pakken en ervoor te zorgen dat iedereen een eerlijke kans krijgt om een passende woning te vinden.
Het bericht Randstad op slot voor modaal salaris verscheen eerst op InFinance.