Onderzoek naar verzekerbaarheid van overstromingen

<span class="c7">Onderzoek naar zekerheid van overstromingen</span>

Royal HaskoningDHV heeft in opdracht van het Verbond van Verzekeraars onderzoek gedaan naar de verzekerbaarheid voor overstroming van panden in waterveilig buitendijks gebied. Dit onderzoek is van groot belang gezien de toenemende dreiging van overstromingen door klimaatverandering en extreme weersomstandigheden.

Toenemende risico's door klimaatverandering

Het ongewoon zware regenval in het midden en oosten van Europa, waarbij op sommige plaatsen wel 400 liter water per vierkante meter is gevallen, benadrukt de toenemende risico's die gepaard gaan met klimaatverandering. Rivieren treden uit hun oevers en dit leidt tot grote schade aan gebouwen en infrastructuur in de getroffen gebieden.

Belang van klimaatadaptief bouwen

Het Verbond van Verzekeraars benadrukt in het rapport dat klimaatadaptief bouwen niet genoeg aandacht kan krijgen. Door gebouwen en infrastructuur aan te passen aan de veranderende klimaatomstandigheden, kan de schade en het risico op overstromingen worden beperkt. Dit vereist een integrale aanpak waarbij zowel overheden, bedrijven als burgers betrokken zijn.

Samenwerking tussen verzekeraars en experts

Het onderzoek van Royal HaskoningDHV in opdracht van het Verbond van Verzekeraars is een voorbeeld van de samenwerking tussen verzekeraars en experts om de risico's van klimaatverandering in kaart te brengen en te beperken. Door gezamenlijk op te treden kunnen er effectieve maatregelen worden genomen om de verzekerbaarheid van panden in buitendijks gebied te waarborgen.

Conclusie en aanbevelingen

Het rapport benadrukt het belang van preventieve maatregelen en investeringen in klimaatadaptieve oplossingen om de gevolgen van overstromingen te beperken. Het is essentieel dat alle betrokken partijen samenwerken om de veerkracht van onze samenleving te vergroten en ons voor te bereiden op de toenemende risico's van klimaatverandering.