Economische impact van de coronacrisis

<span class="c5">Economische impact van de coronacrisis</span>

#

Het aantal faillissementen in Nederland stijgt over heel 2024 fors met naar verwachting 31%. Volgens kredietverzekeraar Atradius betreft dit een inhaalslag van de coronaperiode en zal de situatie in 2025 weer stabiliseren. Eén van de redenen die wordt genoemd voor de hoge faillissementscijfers is de kwakkelende economie. Bedrijven kampen met hoge kosten, waardoor zij moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

# Tussenkop: Kwetsbare sectoren en bedrijven

Vooral sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, zoals de horeca, evenementenbranche en toerisme, zijn extra kwetsbaar voor faillissementen. Deze bedrijven hebben te maken gehad met langdurige sluitingen, beperkende maatregelen en een afnemend consumentenvertrouwen. Hierdoor hebben zij aanzienlijke financiële verliezen geleden en kunnen zij moeite hebben om hun schulden af te lossen.

# Tussenkop: Ondersteuning van de overheid en financiële instellingen

Om bedrijven te ondersteunen en faillissementen zoveel mogelijk te voorkomen, hebben de overheid en financiële instellingen verschillende maatregelen genomen. Zo zijn er steunpakketten beschikbaar gesteld, zoals de NOW-regeling en de TVL-regeling, om bedrijven te helpen hun vaste lasten te betalen en personeel in dienst te houden. Daarnaast bieden banken en kredietverstrekkers uitstel van betaling aan en proberen zij samen met ondernemers naar oplossingen te zoeken.

# Tussenkop: Toekomstperspectief voor 2025

Volgens Atradius zal de situatie rondom faillissementen naar verwachting weer stabiliseren in 2025. Dit hangt echter af van verschillende factoren, zoals de economische groei, het herstel van sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis en de effectiviteit van de steunmaatregelen. Het is belangrijk dat bedrijven zich blijven aanpassen aan de veranderende omstandigheden en proactief maatregelen nemen om hun financiële gezondheid te waarborgen.