Introductie van het ESG-rapportageproject

<span class="c7">Introductie van het ESG-rapportageproject</span>

Het Verbond van Verzekeraars heeft aangekondigd dat ze nog dit jaar zullen starten met een project om een ESG-rapportagecatalogus voor CSRD op te zetten. Deze rapportagecatalogus zal verzekeraars helpen bij het rapporteren van hun ESG-prestaties op een gestandaardiseerde manier. Het doel is om transparantie en vergelijkbaarheid te bevorderen binnen de sector.

Definitie van CSRD en ESG-meetpunten

CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive, wat verwijst naar de Europese regelgeving met betrekking tot duurzaamheidsrapportage voor bedrijven. ESG staat voor Environmental, Social, and Governance en omvat de criteria die worden gebruikt om de duurzaamheidsprestaties van een bedrijf te meten.

Belang van uniforme rapportage

Het is belangrijk voor verzekeraars om op een uniforme wijze te rapporteren over hun ESG-prestaties, zodat stakeholders een duidelijk beeld krijgen van de impact die zij hebben op het milieu, de maatschappij en het bestuur van een bedrijf. Een gestandaardiseerde rapportage helpt ook bij het vergelijken van prestaties tussen verschillende verzekeraars en het identificeren van best practices.

Calculatiemethodieken en databronnen

De ESG-rapportagecatalogus zal per CSRD-meetpunt inzichtelijk maken hoe het meetpunt wordt gedefinieerd, welke calculatiemethodiek wordt gebruikt en welke (externe) databronnen verzekeraars kunnen gebruiken om de calculatie uit te voeren. Dit zorgt voor transparantie en consistentie in de rapportage van ESG-gegevens.

Al met al zal het project van het Verbond van Verzekeraars bijdragen aan een verbeterde ESG-rapportage voor CSRD en de sector helpen bij het versterken van duurzaamheidspraktijken en transparantie. Het is een stap in de goede richting naar een meer verantwoorde en duurzame verzekeringsindustrie.