Vertrouwen van huizenkopers groeit

<span class="c3">Vertrouwen van huizenkopers groeit</span>

##

Het vertrouwen van (potentiële) huizenkopers is in het derde kwartaal van 2024 opnieuw gegroeid, wat een positief effect heeft op de huizenprijzen. Volgens de nieuwe Woningmarktmonitor van ABN Amro heeft dit geleid tot een stijging van de prijsindex voor bestaande woningen in augustus, die maar liefst 11,2% hoger lag dan het niveau van een eerder moment.

## Tussenkop: Rol van economische factoren

Econoom Woningmarkt van ABN Amro, Philip Bokeloh, benadrukt het belang van economische factoren bij de ontwikkeling van het sentiment op de huizenmarkt. Zo spelen zaken als de werkgelegenheid, de rentestand en het consumentenvertrouwen een grote rol bij de beslissingen van huizenkopers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groeiend vertrouwen in de economie leidt tot een toename van de huizenprijzen.

## Tussenkop: Invloed van nieuwbouw en schaarste

Naast het vertrouwen van huizenkopers en economische factoren spelen ook andere aspecten een rol bij de ontwikkeling van de huizenmarkt. Zo heeft de nieuwbouw van woningen een invloed op het aanbod, terwijl schaarste op de markt de prijzen kan opdrijven. Het is dan ook belangrijk om een brede blik te werpen op de verschillende factoren die van invloed zijn op de woningmarkt.

Al met al lijkt het erop dat het sentiment op de huizenmarkt positief blijft en dat dit een gunstig effect heeft op de huizenprijzen. Het is dan ook interessant om te blijven volgen hoe deze ontwikkelingen zich verder zullen ontvouwen in de komende periode.