Wat is NHG en waarom is het belangrijk?

<span class="c5">Wat is NHG en waarom is het belangrijk?</span>

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en biedt consumenten een vangnet bij financiële problemen, zoals bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of echtscheiding. Het zorgt ervoor dat de restschuld van de hypotheek wordt kwijtgescholden als de woning gedwongen verkocht moet worden en er een restschuld overblijft. NHG verlaagt het risico voor geldverstrekkers en daardoor kunnen consumenten profiteren van een lagere rente op hun hypotheek.

Verhoging van de NHG-grens naar 450.000 euro

Vanaf 1 januari 2025 wordt de grens waarop een hypotheek met NHG kan worden afgesloten verhoogd naar 450.000 euro. Dit betekent dat meer mensen in aanmerking komen voor NHG, wat de toegankelijkheid van de regeling vergroot. Hierdoor kunnen ook consumenten met een wat hoger inkomen gebruik maken van de voordelen van NHG.

Verlaging van de borgtochtprovisie

Naast de verhoging van de NHG-grens, wordt ook de borgtochtprovisie verlaagd naar 0,4%. Dit eenmalige bedrag dat betaald moet worden voor een hypotheek met NHG wordt dus gunstiger voor consumenten. Het kan zorgen voor lagere kosten bij het afsluiten van een hypotheek en daarmee het financiële plaatje van huizenkopers verbeteren.

Voordelen van NHG voor consumenten

Met de verhoging van de NHG-grens en de verlaging van de borgtochtprovisie worden de voordelen van NHG nog toegankelijker voor consumenten. NHG biedt niet alleen een vangnet bij financiële problemen, maar kan ook zorgen voor een lagere rente op de hypotheek en lagere kosten bij het afsluiten van de hypotheek. Het geeft consumenten meer financiële zekerheid en kan helpen bij het voorkomen van financiële problemen in de toekomst.

Al met al zijn de veranderingen in de NHG-regeling positief nieuws voor huizenkopers en consumenten die op zoek zijn naar financiële zekerheid bij het afsluiten van een hypotheek. Met de verhoging van de NHG-grens en de verlaging van de borgtochtprovisie wordt NHG nog toegankelijker en kunnen meer mensen profiteren van de voordelen die de regeling biedt.