Potentie voor 100.000 mantelzorgwoningen in Nederland

<span class="c6">Potentie voor 100.000 mantelzorgwoningen in Nederland</span>

Uit onderzoek van Achmea, MantelzorgNL en ZorgSaamWonen onder zo’n 2.000 Nederlanders van 45 jaar en ouder blijkt dat er potentie is voor het plaatsen van maar liefst 100.000 mantelzorgwoningen in Nederland. Dit aantal zou kunnen bijdragen aan het verlichten van de druk op de gezondheidszorg, aangezien mantelzorgwoningen ervoor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen met behulp van mantelzorg.

Voordelen van mantelzorgwoningen

Het plaatsen van mantelzorgwoningen biedt diverse voordelen voor zowel de zorgbehoevende als de mantelzorger. Zo kan de zorgbehoevende langer zelfstandig blijven wonen in een vertrouwde omgeving, terwijl de mantelzorger dichterbij kan wonen en daardoor sneller hulp kan bieden. Daarnaast kan het ook financiële voordelen met zich meebrengen, aangezien de kosten voor zorginstellingen mogelijk kunnen worden verlaagd.

Oproep aan de overheid

Jeroen Kemperman, Senior Manager Strategie bij Zilveren Kruis (onderdeel van Achmea), doet een oproep aan de overheid om ruimte te geven aan mantelzorgwoningen. Door het faciliteren en stimuleren van de bouw van mantelzorgwoningen kan de overheid bijdragen aan het bevorderen van mantelzorg en het verlichten van de druk op de gezondheidszorg.

Samenwerking tussen verschillende partijen

Om de potentie van mantelzorgwoningen volledig te benutten, is het belangrijk dat er samenwerking plaatsvindt tussen verschillende partijen. Zorginstellingen, gemeenten, woningcorporaties en zorgverzekeraars kunnen gezamenlijk werken aan het creëren van een infrastructuur die het mogelijk maakt om mantelzorgwoningen op grote schaal te realiseren.

Al met al bieden mantelzorgwoningen een waardevolle oplossing voor het verlichten van de druk op de gezondheidszorg en het bevorderen van mantelzorg. Het is dan ook van belang dat er voldoende ruimte en ondersteuning wordt geboden door de overheid en andere betrokken partijen om de potentie van mantelzorgwoningen in Nederland te benutten.