De Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen blijven nog steeds stevig investeren in de fossiele sector, ondanks de groeiende urgentie van de klimaatcrisis. Uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer blijkt dat van de beleggingen in de energiesector slechts 16% naar hernieuwbare energie gaat, terwijl maar liefst 84% naar fossiele brandstoffen gaat.
ING en Allianz scoren slecht op duurzaamheid
De studie van de Eerlijke Geldwijzer wees uit dat ING en Allianz de slechtste leerlingen van de klas zijn als het gaat om duurzame beleggingen. ING wordt specifiek bekritiseerd vanwege haar financiering van nieuwe olie- en gasprojecten, die een directe bijdrage leveren aan de klimaatverandering.
Oproep tot meer investeringen in hernieuwbare energie
Verschillende milieuorganisaties en activisten roepen de financiële sector op om hun investeringen in hernieuwbare energie te verhogen en te divesteren uit de fossiele industrie. Het is cruciaal dat financiële instellingen hun verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een duurzame energietransitie.
Transparantie en verantwoording zijn essentieel
Om de impact van de financiële sector op het klimaat te verminderen, is transparantie en verantwoording essentieel. Consumenten en investeerders moeten in staat zijn om te zien waar hun geld naartoe gaat en welke impact dit heeft op het milieu. Financiële instellingen kunnen hierin een belangrijke rol spelen door openheid te geven over hun investeringsbeleid en duurzaamheidsdoelstellingen.
Al met al is het duidelijk dat de financiële sector nog een lange weg te gaan heeft om in lijn te komen met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Het is nu aan de banken, verzekeraars en pensioenfondsen om actie te ondernemen en hun investeringen te heroverwegen in het licht van de klimaatcrisis.