Minder jongeren in de Randstad verlaten het ouderlijk huis

<span class="c7">Minder jongeren in de Randstad verlieten het ouderlijk huis</span>

Thuiswonende jongeren in de Randstad die uit huis willen, verhuizen minder vaak dan jongeren buiten de Randstad. Uit een nieuw onderzoek van het CBS blijkt dat aan de randen van Nederland jongeren nog relatief goed in staat zijn om hun wens om uit huis te gaan te realiseren.

Verschillen tussen jongeren in en buiten de Randstad

Het onderzoek van het CBS laat zien dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen jongeren in en buiten de Randstad als het gaat om het verlaten van het ouderlijk huis. Jongeren in de Randstad hebben vaak te maken met hoge huizenprijzen en een krapte op de woningmarkt, waardoor het voor hen lastiger is om een eigen woning te vinden. Dit kan leiden tot een langer verblijf bij de ouders, in vergelijking met jongeren buiten de Randstad.

Mogelijke verklaringen voor de verschillen

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor de verschillen in het percentage thuiswonende jongeren die uit huis gaan tussen de Randstad en de rest van Nederland. Zo kan de beschikbaarheid van betaalbare woningen een rol spelen, evenals de werkgelegenheid en de sociale voorzieningen in de regio. Ook culturele en sociale factoren kunnen van invloed zijn op de keuze van jongeren om al dan niet het ouderlijk huis te verlaten.

Invloed van de coronacrisis

De coronacrisis heeft ook invloed gehad op de woonsituatie van jongeren. Door de economische onzekerheid en de beperkingen in het sociale leven, hebben sommige jongeren ervoor gekozen om langer thuis te blijven wonen. Anderen hebben juist besloten om eerder uit huis te gaan, bijvoorbeeld vanwege de behoefte aan meer ruimte en privacy tijdens de lockdowns.

Al met al laat het onderzoek van het CBS zien dat er regionale verschillen zijn in het percentage thuiswonende jongeren dat uit huis gaat. Deze verschillen kunnen worden verklaard door diverse factoren, waaronder de woningmarkt, de werkgelegenheid en de sociale omgeving van de jongeren. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het ontwikkelen van beleid om jongeren te ondersteunen bij het vinden van een passende woonsituatie.