AFM-regelgeving voor verduurzaming

<span class="c0">AFM-regelgeving voor duurzaamheid</span>

Bedrijven die zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen aan consumenten verhuren met koopoptie, kunnen in sommige gevallen een AFM-vergunning nodig hebben. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op financiële dienstverleners en ziet erop toe dat consumenten beschermd worden tegen financiële risico's.

Huurkoop als vorm van krediet

Volgens de AFM wordt huurkoop gezien als het aanbieden van krediet zoals bedoeld in de Wet op het financieel toezicht. Huurkoop houdt in dat consumenten een product huren met de mogelijkheid om het product na verloop van tijd te kopen. Dit kan gezien worden als een vorm van lenen, waarbij de consument uiteindelijk het volledige eigendom verwerft.

Duurzaamheidstransitie en AFM

De AFM heeft als doel om consumenten te beschermen en een eerlijke en transparante financiële markt te bevorderen. In het kader van de duurzaamheidstransitie is het voor de AFM belangrijk om te controleren of bedrijven die verduurzamingsproducten verhuren met koopoptie voldoen aan de geldende regelgeving. Op deze manier wil de AFM ervoor zorgen dat consumenten niet onbedoeld in financiële problemen komen.

Belang van duurzame financieringsmogelijkheden

Het aanbieden van verduurzamingsproducten met huurkoopoptie kan consumenten helpen om hun woning te verduurzamen zonder direct grote investeringen te hoeven doen. Dit kan bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen en het verminderen van de CO2-uitstoot. Het is daarom van belang dat deze financieringsmogelijkheden op een verantwoorde en transparante manier worden aangeboden, in lijn met de regelgeving van de AFM.

Kortom, de AFM heeft huurkoop voor verduurzaming in het vizier om ervoor te zorgen dat consumenten beschermd worden en de duurzaamheidstransitie op een verantwoorde manier wordt ondersteund. Het is belangrijk voor bedrijven die deze verduurzamingsproducten aanbieden om op de hoogte te zijn van de geldende regelgeving en indien nodig een AFM-vergunning aan te vragen.