Dalende hypotheekrente trend zet door

<span class="c2">Dalende hypotheekrente trend zet door</span>

De daling van de hypotheekrente die eind juli begon lijkt volgens De Hypotheekshop voorlopig door te gaan. “Als deze trend van kleine verlagingen doorzet, kan de gemiddelde hypotheekrente (10 jaar NHG) over enkele weken met een procentpunt zijn gedaald ten opzichte van de piek in oktober 2023 (4,57%).” De renteverlagingen per geldverstrekker zijn op dit moment nog beperkt, maar de verwachting is dat deze trend zich zal voortzetten in de komende periode.

Oorzaken van de dalende hypotheekrente

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de dalende hypotheekrente. Eén van de belangrijkste redenen is de lage rente op de kapitaalmarkt. Door de aanhoudende economische onzekerheid en de impact van de coronapandemie blijven de rentes op de kapitaalmarkt laag, wat ook zijn weerslag heeft op de hypotheekrente. Daarnaast spelen ook de concurrentie tussen geldverstrekkers en de ruime beschikbaarheid van financiering een rol bij de daling van de hypotheekrente.

Impact op de huizenmarkt

De dalende hypotheekrente heeft een positief effect op de huizenmarkt. Lage rentes maken het voor veel mensen aantrekkelijker om een huis te kopen of te verhuizen. Dit kan leiden tot een toename van de vraag naar koopwoningen en een stijging van de huizenprijzen. Aan de andere kant kan de lage rente ook leiden tot oververhitting van de huizenmarkt en een beperkt woningaanbod.

Advies voor huizenkopers

Voor huizenkopers kan het interessant zijn om te profiteren van de dalende hypotheekrente door nu een hypotheek af te sluiten. Het is echter belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en de looptijd van de hypotheek, zodat deze aansluit bij de persoonlijke situatie en wensen. Het is verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur om de beste keuze te maken.

Al met al lijkt de dalende hypotheekrente voorlopig nog door te zetten, wat gunstig kan zijn voor huizenkopers en huiseigenaren die hun hypotheek willen oversluiten. Het is echter altijd verstandig om de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt goed in de gaten te houden en advies in te winnen bij een expert.