Maar liefst 20% van alle starters op de Nederlandse woningmarkt heeft op dit moment geen spaargeld beschikbaar voor de aankoop van een eigen woning. Dit blijkt uit de Startersbarometer Q1 2025 van Viisi Hypotheken. Van alle ondervraagden kan 45% maximaal 5000 euro aan eigen middelen inbrengen. Dit terwijl starters tussen de 25 en 35 jaar gemiddeld genomen een inkomensgroei van 30% doormaken in de eerste vijf jaar van hun carrière.
Redenen voor gebrek aan spaargeld
Er zijn verschillende redenen waarom starters weinig tot geen spaargeld hebben voor de aankoop van een eerste woning. Een belangrijke factor is dat veel starters te maken hebben met hoge huurprijzen, waardoor het lastig is om voldoende geld opzij te zetten. Daarnaast spelen ook studieschulden en het feit dat veel starters flexibele arbeidscontracten hebben een rol.
Oplossingen voor starters op de woningmarkt
Om starters te ondersteunen bij het kopen van een eerste woning zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunnen starters gebruik maken van speciale startersleningen, waarbij ze onder gunstige voorwaarden extra geld kunnen lenen. Daarnaast zijn er regelingen zoals de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) die starters kunnen helpen om met minder eigen geld een huis te kopen.
Advies voor starters zonder spaargeld
Voor starters die geen spaargeld hebben voor de aankoop van een woning is het belangrijk om goed naar hun financiële situatie te kijken en indien mogelijk te besparen op andere kosten. Ook is het verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur, die kan helpen om de mogelijkheden te verkennen en te kijken naar passende oplossingen.
Het bericht Een op vijf starters heeft geen spaargeld voor aankoop eerste woning verscheen eerst op InFinance.