Nieuwe en ruimere leennormen vanaf 19 november 2024

<span class="c3">Nieuwe en ruimere leennormen vanaf 19 november 2024</span>

#

Vanaf 19 november zullen geldverstrekkers bij het bepalen van de leenruimte rekening houden met nieuwe en ruimere normbedragen. Dit maken de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekend. De jaarlijkse aanpassing van de leennormen voor consumptief krediet zijn gebaseerd op berekeningen van het Nibud.

# Tussenkop: Berekening van leennormen

De leennormen zijn belangrijk bij het verstrekken van leningen, omdat ze aangeven hoeveel een consument maximaal verantwoord kan lenen op basis van zijn of haar inkomen en vaste lasten. Deze nieuwe en ruimere normbedragen zullen vanaf 19 november 2024 in werking treden en geldverstrekkers zullen hier rekening mee moeten houden bij het beoordelen van leningaanvragen.

# Tussenkop: Impact op consumenten

Voor consumenten kan het betekenen dat zij mogelijk een hoger bedrag kunnen lenen dan voorheen, omdat de normbedragen zijn verruimd. Het is echter belangrijk om verantwoord om te gaan met lenen en alleen een lening af te sluiten als dit financieel haalbaar is op de lange termijn.

# Tussenkop: Rol van het Nibud

Het Nibud speelt een cruciale rol bij het vaststellen van de leennormen, aangezien zij de berekeningen maken op basis van actuele gegevens en economische ontwikkelingen. Door rekening te houden met factoren zoals inflatie, rentestanden en gemiddelde inkomens, zorgen zij ervoor dat de leennormen realistisch en verantwoord zijn.

# Tussenkop: Advies bij leningaanvragen

Voor consumenten die van plan zijn om een lening aan te vragen, is het verstandig om zich goed te laten informeren over de nieuwe leennormen en de gevolgen hiervan voor hun persoonlijke situatie. Het is altijd aan te raden om advies in te winnen bij een financieel adviseur voordat er een lening wordt afgesloten, zodat er geen onverantwoorde financiële risico's worden genomen.

Het bericht [Vanaf 19 november 2024 ruimere leennormen](https://www.infinance.nl/artikel/vanaf-19-november-2024-ruimere-leennormen/) verscheen eerst op [InFinance](https://www.infinance.nl).