Uit recent onderzoek blijkt dat bijna een kwart (22%) van alle starters op de woningmarkt van plan is om hun studieschuld te verzwijgen bij een toekomstige hypotheekaanvraag. Dit verontrustende besluit lijkt vooral voort te komen uit wanhoop, zo stelt Viisi Hypotheken.
Startersbarometer Q2 2025 ondervraagt Nederlanders zonder koopwoning
Deze bevindingen komen voort uit de Startersbarometer Q2 2025, waarin 1.030 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning zijn ondervraagd. Opvallend genoeg blijkt uit het onderzoek dat een aanzienlijk deel van deze groep starters overweegt om cruciale financiële informatie te verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek.
Redenen voor het verzwijgen van studieschuld
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom starters ervoor kiezen om hun studieschuld niet te melden bij een hypotheekaanvraag. Sommigen vrezen dat hun studieschuld een negatieve invloed zal hebben op de hoogte van de hypotheek die zij kunnen krijgen, terwijl anderen simpelweg niet goed op de hoogte zijn van de regels omtrent het melden van studieschulden.
Advies van experts
Deskundigen adviseren starters echter om altijd eerlijk te zijn over hun financiële situatie bij het aanvragen van een hypotheek. Het verzwijgen van een studieschuld kan uiteindelijk leiden tot problemen en zelfs tot het niet kunnen voldoen aan de betalingsverplichtingen van de hypotheek. Het is daarom belangrijk om transparant te zijn en goed geïnformeerd te handelen bij het afsluiten van een hypotheek.
Al met al benadrukt dit onderzoek het belang van financiële bewustwording en verantwoordelijkheid, vooral voor starters op de woningmarkt. Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de gevolgen van het verzwijgen van cruciale financiële informatie en om eerlijkheid te betrachten bij het nemen van belangrijke financiële beslissingen.