#
Uit onderzoek van IG&H blijkt dat de risicobereidheid van pensioenfondsdeelnemers nauwelijks te voorspellen is op basis van standaard deelnemerskenmerken. Slechts 15% van de risicobereidheid kan verklaard worden door leeftijd, inkomen, opleiding en geslacht. Dit betekent dat 85% van de risicobereidheid voortkomt uit persoonlijke drijfveren en dus onvoorspelbaar is op basis van de standaard data die pensioenfondsen tot hun beschikking hebben.
# Tussenkop: Persoonlijke drijfveren en risicovoorkeur
Volgens IG&H-pensioenspecialist Paul Geurtsen toont het onderzoek aan dat persoonlijke drijfveren een grote rol spelen bij de risicovoorkeur van pensioenfondsdeelnemers. Deze persoonlijke drijfveren zijn uniek voor elke individuele deelnemer en kunnen niet zomaar worden afgeleid uit algemene kenmerken zoals leeftijd of inkomen.
# Tussenkop: Belang van maatwerk in pensioencommunicatie
Het feit dat de risicobereidheid van pensioenfondsdeelnemers grotendeels wordt bepaald door persoonlijke drijfveren benadrukt het belang van maatwerk in pensioencommunicatie. Pensioenfondsen zouden meer moeten investeren in het begrijpen van de specifieke behoeften en voorkeuren van hun deelnemers, om zo een passend en effectief communicatiebeleid te kunnen voeren.
# Tussenkop: Toekomstige ontwikkelingen
Het onderzoek van IG&H werpt een nieuw licht op de manier waarop pensioenfondsen omgaan met de risicobereidheid van hun deelnemers. In de toekomst zou het kunnen leiden tot meer gepersonaliseerde en op maat gemaakte pensioenproducten en -diensten, die beter aansluiten bij de individuele wensen en behoeften van deelnemers.
Al met al laat het onderzoek zien dat de risicobereidheid van pensioenfondsdeelnemers niet zomaar te voorspellen is aan de hand van standaard deelnemerskenmerken, maar voornamelijk wordt bepaald door persoonlijke drijfveren. Dit inzicht kan pensioenfondsen helpen om hun communicatiestrategieën te verbeteren en meer maatwerk te leveren aan hun deelnemers.