Stijging huizenprijzen na periode van daling

<span class="c7">Huizenprijzen stijgen in een periode van daling</span>

Na de korte periode van dalende huizenprijzen is na het dieptepunt in mei 2023 de stijging volop ingezet en het gaat maar door. Dat schrijft Ortec Finance in zijn nieuwe Maandalert Woningmarkt. Ortec: “De gemiddelde huizenprijs in Nederland is het afgelopen jaar zelfs met 9% gestegen. Bij alle provincies én gemeenten is er sprake van een stijging in de huizenprijzen."

Factoren die bijdragen aan stijgende huizenprijzen

De stijging van de huizenprijzen kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Zo is er momenteel een grote vraag naar woningen, terwijl het aanbod achterblijft. Door de lage rentestanden zijn veel mensen op zoek naar een koopwoning, wat de prijzen verder opdrijft. Daarnaast speelt ook de aantrekkelijkheid van de Nederlandse woningmarkt voor investeerders een rol.

Invloed van de Nationale Woonagenda

De Nationale Woonagenda heeft als doel om het tekort aan woningen in Nederland terug te dringen. Het streven is om jaarlijks een bepaald aantal nieuwe woningen te bouwen, zodat de woningmarkt beter in balans komt. De stijging van de huizenprijzen laat zien dat er nog steeds sprake is van een groot tekort aan woningen, ondanks de inspanningen van de Nationale Woonagenda.

Toekomstverwachtingen voor de huizenmarkt

Het is onzeker hoe de huizenmarkt zich in de toekomst zal ontwikkelen. De huidige trends laten zien dat de huizenprijzen blijven stijgen, maar er zijn ook zorgen over de betaalbaarheid van woningen voor starters en middeninkomens. Het is belangrijk dat er voldoende wordt geïnvesteerd in nieuwbouw om het woningtekort aan te pakken en de huizenmarkt toegankelijk te houden voor een brede groep huizenkopers.

Het bericht ‘Huizenprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest’ verscheen eerst op InFinance.