Terughoudendheid bij huizenkopers om te verduurzamen

<span class="c3">Terughoudendheid bij huizenkopers om te verduurzamen</span>

De gemiddelde huizenkoper lijkt op dit moment terughoudend te zijn als het gaat om het verduurzamen van hun woning. Martin Hagedoorn, Manager Product & Business Expertise bij Ingage Franchise, constateert een duidelijke afname in het percentage huizenkopers dat ervoor kiest om verduurzaming mee te financieren in de hypotheek. Deze trend is zichtbaar zowel bij starters als bij doorstromers.

Redenen voor terughoudendheid

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom huizenkopers op dit moment terughoudend zijn om te investeren in verduurzaming. Een mogelijke oorzaak kan zijn dat huizenkopers momenteel meer focus hebben op het vinden van een geschikte woning in een oververhitte woningmarkt. Daarnaast spelen ook financiële overwegingen een rol, aangezien verduurzaming vaak gepaard gaat met extra kosten die niet direct terugverdiend worden.

Belang van verduurzaming

Ondanks de terughoudendheid van huizenkopers is het belang van verduurzaming niet te onderschatten. Het verduurzamen van woningen draagt bij aan een beter milieu en kan op de lange termijn ook kostenbesparend zijn. Daarnaast kan een energiezuinige woning ook een hogere waarde hebben op de woningmarkt.

Stimulering van verduurzaming

Om huizenkopers te stimuleren om te investeren in verduurzaming, zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar. Zo kunnen huiseigenaren bijvoorbeeld gebruik maken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) of de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Ook zijn er mogelijkheden om een Groen Hypotheek af te sluiten, waarbij gunstige voorwaarden gelden voor energiezuinige woningen.

Al met al is het belangrijk dat huizenkopers zich bewust zijn van de voordelen van verduurzaming en dat zij de mogelijkheden verkennen om hierin te investeren. Door samen te werken met financiële experts en adviseurs kunnen huizenkopers een weloverwogen keuze maken die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor hun portemonnee op de lange termijn.