Toename in aantal hypotheek- en overdrachtsakten

<span class="c4">Toename in aantal hypotheek- en overdrachtsakten</span>

Het aantal gepasseerde hypotheekakten is in augustus met maar liefst 18 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Daarnaast is ook het aantal overdrachtsakten toegenomen, met een stijging van 16 procent. Deze cijfers zijn afkomstig van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Verklaring voor de stijging

De stijging in het aantal hypotheek- en overdrachtsakten kan worden verklaard door verschillende factoren. Zo speelt de huidige woningmarkt een grote rol. Door de lage rentestanden en de toenemende vraag naar koopwoningen, zijn er meer mensen die een hypotheek afsluiten of een woning kopen. Dit zorgt voor een toename in het aantal akten dat bij de notaris passeert.

Invloed van de coronacrisis

Ondanks de stijging in het aantal akten, is de drukte bij de notaris toch iets afgenomen. Dit kan te maken hebben met de invloed van de coronacrisis. Door de maatregelen en onzekerheden rondom het virus, hebben sommige mensen hun plannen rondom het kopen van een woning of het afsluiten van een hypotheek wellicht uitgesteld. Hierdoor is de drukte bij de notaris iets verminderd.

Al met al blijft de notaris een belangrijke schakel in het proces van het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal akten dat passeert blijft stijgen, ondanks de huidige omstandigheden. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het inschakelen van een notaris essentieel is voor een rechtsgeldige en juridisch correcte afhandeling van deze zaken.