Toename in verzekeringsfraude in 2023

<span class="c7">Toename in verzekeringsfraude in 2023</span>

Verzekeraars hebben in 2023 bijna 8000 keer verzekeringsfraude vastgesteld. Het gaat dan om fraude bij zowel onterechte claims als bij het aanvragen van verzekeringen. Het fraudebedrag komt in totaal uit op 86 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars.

Soorten verzekeringsfraude

Verzekeringsfraude kan op verschillende manieren plaatsvinden. Enkele voorbeelden van verzekeringsfraude zijn het indienen van valse claims, het opzettelijk verzwijgen van informatie bij het afsluiten van een verzekering en het opzettelijk veroorzaken van schade om een vergoeding te ontvangen. Het is belangrijk voor verzekeraars om fraude op te sporen en te bestrijden om de integriteit van het verzekeringsstelsel te waarborgen.

Rol van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit

Het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) speelt een belangrijke rol bij het opsporen en bestrijden van verzekeringsfraude. Het CBV werkt nauw samen met verzekeraars en andere partijen om fraude te detecteren en te onderzoeken. Door middel van data-analyse en samenwerking met opsporingsinstanties kunnen verdachte gevallen van fraude worden opgespoord en aangepakt.

Maatregelen tegen verzekeringsfraude

Om verzekeringsfraude tegen te gaan, nemen verzekeraars verschillende maatregelen. Zo investeren zij in fraudedetectiesystemen en data-analyse om verdachte patronen en gedragingen te identificeren. Daarnaast wordt er samengewerkt met instanties zoals het CBV en de politie om fraudezaken aan te pakken. Ook wordt er voorlichting gegeven aan verzekerden over de gevolgen van fraude en het belang van eerlijkheid bij het afsluiten van verzekeringen.

Al met al is het bestrijden van verzekeringsfraude een continu proces waarbij samenwerking en preventie centraal staan. Verzekeraars blijven zich inzetten om fraude te detecteren en te voorkomen, om zo de integriteit van het verzekeringsstelsel te waarborgen en eerlijke premies voor alle verzekerden te kunnen blijven bieden.