De Verordening cyberweerbaarheid, ook wel bekend als de Cyber Resilience Act, is op 10 december 2024 in werking getreden in de Europese Unie. Deze verordening heeft als doel om de digitale weerbaarheid van consumenten, bedrijven en andere organisaties te versterken. Het is van groot belang dat er maatregelen worden genomen om cybercriminaliteit tegen te gaan en de veiligheid van het internet te waarborgen.
Start internetconsultatie Uitvoeringswet Verordening cyberweerbaarheid
Op 7 maart 2025 is de internetconsultatie van de concept-uitvoeringswet Verordening cyberweerbaarheid gestart in Nederland. Deze wet regelt de uitvoering van de Cyber Resilience Act in ons land. Tijdens de consultatieperiode, die loopt tot en met 6 april 2025, kunnen belanghebbenden hun input geven op het wetsvoorstel.
Maatregelen tegen cybercrime
Cybercrime is een steeds groter wordend probleem in onze samenleving. Hackers en cybercriminelen maken gebruik van zwakke plekken in systemen om gevoelige informatie te stelen of schade aan te richten. Het is daarom van essentieel belang dat er wetgeving wordt ingevoerd om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan.
Samenwerking op Europees niveau
De Verordening cyberweerbaarheid is een belangrijke stap in de strijd tegen cybercriminaliteit binnen de Europese Unie. Door samen te werken op Europees niveau kunnen lidstaten gezamenlijk maatregelen nemen om de digitale veiligheid te verbeteren. Het is cruciaal dat er eenheid is in de aanpak van cybercrime om effectief te kunnen optreden tegen deze dreiging.
Al met al is de Verordening cyberweerbaarheid een belangrijke stap in het versterken van de digitale weerbaarheid binnen de EU. Door middel van wetgeving en samenwerking kunnen we gezamenlijk optreden tegen cybercriminaliteit en de veiligheid van het internet waarborgen.