Wat is de salderingsregeling?

<span class="c5">Wat is de salderingsregeling?</span>

De salderingsregeling is een regeling waarbij consumenten de energie die zij opwekken met zonnepanelen en terugleveren aan het energienet, mogen verrekenen met de energie die zij afnemen van het net. Op deze manier kunnen consumenten besparen op hun energierekening en wordt het financieel aantrekkelijk gemaakt om te investeren in zonnepanelen.

Gevolgen van het afschaffen van de salderingsregeling

Als het kabinet de salderingsregeling in 2027 daadwerkelijk afschaft, heeft dit grote gevolgen voor de terugverdientijd van zonnepanelen. Uit berekeningen van onderzoeksbureau Berenschot blijkt dat consumenten die in dat jaar zonnepanelen aanschaffen, hun investering pas na gemiddeld 13,7 jaar terugverdienen. Dit is aanzienlijk langer dan wanneer de salderingsregeling nog van kracht zou zijn.

Alternatieve maatregelen

Vereniging Eigen Huis (VEH) roept de politiek op om met alternatieve maatregelen te komen, zodat het financieel aantrekkelijk blijft om te investeren in zonnepanelen. Mogelijke oplossingen zouden bijvoorbeeld een terugleversubsidie of een aantrekkelijke lening kunnen zijn, waardoor de terugverdientijd van zonnepanelen verkort wordt en het voor consumenten nog steeds interessant blijft om duurzame energie op te wekken.

Door het afschaffen van de salderingsregeling zullen consumenten dus langer moeten wachten voordat zij hun investering in zonnepanelen hebben terugverdiend. Het is daarom belangrijk dat er passende alternatieven worden geboden, zodat duurzame energieopwekking aantrekkelijk blijft voor huishoudens.