Wat is de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT)?

De Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT) is een regeling die gemeenten ondersteunt bij het realiseren van nieuwe woningen door transformatie van bestaande gebouwen of door flexwoningen te bouwen. Deze regeling is bedoeld om de woningnood in Nederland aan te pakken en om leegstand van gebouwen tegen te gaan.

Aanpassingen in de regeling

Vanaf maandag 3 februari 2025 is de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT) aangepast. Voor het eerst kunnen gemeenten deze regeling nu ook gebruiken voor optopprojecten. Dit betekent dat gemeenten nu ook financiële ondersteuning kunnen krijgen voor het toevoegen van extra verdiepingen aan bestaande gebouwen, om zo meer woningen te creëren.

Budget en aanvraagprocedure

Het loket voor de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT) blijft geopend tot het totale bedrag van ruim 77,8 miljoen euro besteed is. Gemeenten kunnen vanaf 3 februari 2025 een aanvraag indienen voor financiële ondersteuning bij hun transformatie- en optopprojecten. De bijdrage per woning wordt bepaald op basis van de specifieke situatie en behoeften van het project.

Impact van de regeling

Met de uitbreiding van de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT) naar optopprojecten wordt verwacht dat meer gemeenten gestimuleerd zullen worden om creatieve oplossingen te vinden voor de woningnood. Door bestaande gebouwen te transformeren en extra verdiepingen toe te voegen, kan op een efficiënte manier meer woonruimte gecreëerd worden.

Al met al biedt de vernieuwde SFT-regeling nieuwe mogelijkheden voor gemeenten om op een duurzame manier bij te dragen aan de aanpak van het woningtekort in Nederland.