Wat is 'pump en dump' in de wereld van crypto's?

<span class="c5">Wat is 'pump en dump' in de wereld van crypto's?</span>

##

De AFM maakt zich zorgen over marktmanipulatie bij de handel in crypto's, met name het fenomeen 'pump en dump'. Bij 'pump en dump' manipuleren partijen de koers van een cryptocurrency door deze kunstmatig op te drijven (pump) om vervolgens hun eigen munten te verkopen wanneer de koers hoog is (dump), waardoor andere investeerders worden misleid en verliezen lijden.

## Tussenkop: Nieuwe cryptowetgeving MiCAR vanaf 30 december

De nieuwe cryptowetgeving, genaamd MiCAR, treedt op 30 december in werking en zal 'pump en dump' praktijken verbieden. De AFM waarschuwt zowel organisatoren als consumenten om tot die tijd alert te zijn en zich bewust te zijn van de risico's van marktmanipulatie bij de handel in crypto's.

## Tussenkop: Maatregelen om marktmanipulatie te voorkomen

Om marktmanipulatie bij de handel in crypto's tegen te gaan, zullen er strengere regels worden geïmplementeerd onder de MiCAR wetgeving. Dit omvat onder andere het verbod op het kunstmatig opdrijven van de koers van cryptocurrencies en het nemen van actie tegen partijen die zich schuldig maken aan 'pump en dump' praktijken.

## Tussenkop: Impact op de crypto-markt

De invoering van de MiCAR wetgeving zal naar verwachting een positieve impact hebben op de crypto-markt door het verminderen van manipulatieve praktijken en het beschermen van investeerders tegen misleiding. Het is belangrijk voor zowel organisatoren als consumenten om op de hoogte te zijn van deze nieuwe regelgeving en zich te houden aan de voorschriften om een gezonde en eerlijke handelsomgeving te bevorderen.

Het bericht [AFM gaat 'pump en dump' crypto’s aanpakken (vanaf 30 december)](https://www.infinance.nl/geldzaken/beleggen/afm-gaat-pump-en-dump-cryptos-aanpakken-vanaf-30-december) verscheen eerst op [InFinance](https://www.infinance.nl).