Wat is schijnzelfstandigheid?

<span class="c5">Wat is schijnzelfstandigheid?</span>

Schijnzelfstandigheid is een term die wordt gebruikt wanneer een persoon als zzp'er wordt ingehuurd, maar eigenlijk in dienst is van een bedrijf of organisatie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de zzp'er geen zelfstandige beslissingen kan nemen over het werk dat hij of zij uitvoert, of wanneer er sprake is van een langdurige en afhankelijke werkrelatie.

Maatregelen van de Belastingdienst

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat bedrijven en organisaties die mensen als zzp'er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen worden beboet en naheffingen kunnen krijgen. Deze maatregel is bedoeld om misbruik van zelfstandigen te voorkomen en ervoor te zorgen dat zzp'ers daadwerkelijk zelfstandig ondernemer zijn.

Overgangsperiode en uitzonderingen

Er geldt een overgangsperiode van 1 jaar waarin werkgevers en werkenden nog geen vergrijpboete zullen krijgen als zij kunnen aantonen dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Het is dus belangrijk voor bedrijven en zzp'ers om goed te documenteren en te bewijzen dat er daadwerkelijk sprake is van zelfstandig ondernemerschap.

Gevolgen van de maatregelen

Voor bedrijven en organisaties die regelmatig zzp'ers inhuren, kan het belangrijk zijn om hun werkwijze en overeenkomsten met zzp'ers nog eens kritisch te bekijken. Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat de samenwerking met zzp'ers voldoet aan de eisen van zelfstandigheid om boetes en naheffingen te voorkomen.

Al met al is de volledige handhaving op schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari 2025 een belangrijke stap van de Belastingdienst om misbruik van zelfstandigen tegen te gaan en ervoor te zorgen dat zzp'ers op een eerlijke en juiste manier worden ingezet binnen organisaties. Het is daarom verstandig om tijdig te controleren of de samenwerking met zzp'ers aan alle eisen voldoet om problemen in de toekomst te voorkomen.