Carola Schouten, de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, maakt zich grote zorgen over het aantal jongeren dat in de schulden komt. In 2023 kochten minderjarigen 600.000 keer iets op afbetaling (bron: AFM), ook al is dit verboden. “Een schuld is zo gemaakt, maar kan je lang achtervolgen.” Volgens Schouten is het zeer zorgelijk dat…
Redenen voor toename in schulden bij jongeren
Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer jongeren in de schulden terechtkomen. Een belangrijke factor is de groeiende invloed van online winkelen en het gemak waarmee aankopen op afbetaling kunnen worden gedaan. Daarnaast speelt ook de druk van sociale media en het willen meedoen met trends en mode een rol.
Gevolgen van schulden op jonge leeftijd
Het hebben van schulden op jonge leeftijd kan verstrekkende gevolgen hebben voor de toekomst van jongeren. Het kan leiden tot problemen met het verkrijgen van een hypotheek, het afsluiten van leningen of het vinden van werk. Daarnaast kan het ook leiden tot stress, angst en andere mentale gezondheidsproblemen.
Maatregelen om jongeren te beschermen tegen schulden
Om jongeren te beschermen tegen het maken van schulden, zijn er verschillende maatregelen die genomen kunnen worden. Zo kunnen ouders en scholen meer voorlichting geven over financiële verantwoordelijkheid en omgaan met geld. Daarnaast kan de overheid strengere regels en toezicht instellen op het doen van aankopen op afbetaling door minderjarigen.
Oproep tot actie
Het is belangrijk dat er actie wordt ondernomen om het aantal jongeren in de schulden terug te dringen. Dit vereist een gezamenlijke inspanning van ouders, scholen, overheid en financiële instellingen. Door samen te werken aan voorlichting, preventie en bescherming kunnen we voorkomen dat jongeren in de toekomst nog dieper in de schulden raken.