Redenen voor afname aantal advieskantoren

<span class="c7">Redenen voor afname aantal advieskantoren</span>

In 2023 is het aantal advieskantoren in de financiële dienstverlening opnieuw afgenomen. Er bestaan 7.181 kantoren, een daling van 3% in vergelijking met 2022 (7.383). Alleen bij het aantal middelgrote advieskantoren is nog sprake van groei. Dat blijkt uit het rapport ‘Marktflitsen Intermediaire Adviesmarkt april 2024’ van het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD).

Redenen voor groei bij middelgrote advieskantoren

De daling in het aantal advieskantoren kan verschillende oorzaken hebben. Zo speelt bijvoorbeeld de toenemende digitalisering en automatisering in de financiële sector een rol. Kleine advieskantoren kunnen het moeilijk hebben om te concurreren met grotere spelers die meer investeren in technologie en efficiëntie. Daarnaast kunnen veranderende regelgeving en de verschuiving naar online dienstverlening ook invloed hebben op het aantal kantoren.

Toekomst van advieskantoren in de financiële dienstverlening

Het is belangrijk voor advieskantoren om zich aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden en trends. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat kantoren meer moeten investeren in digitale oplossingen en online dienstverlening om concurrerend te blijven. Het is ook mogelijk dat advieskantoren zich gaan specialiseren in bepaalde niches of doelgroepen om zich te onderscheiden van de concurrentie.

Rol van het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD)

Het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD) speelt een belangrijke rol in het monitoren en analyseren van ontwikkelingen in de intermediaire adviesmarkt. Door middel van rapporten zoals 'Marktflitsen Intermediaire Adviesmarkt' kunnen trends en veranderingen in kaart worden gebracht, wat advieskantoren kan helpen om strategische beslissingen te nemen.

Het bericht Aantal advieskantoren opnieuw afgenomen verscheen eerst op InFinance.