Stijging in het gemiddelde leenbedrag

<span class="c5">Stijging in het gemiddelde leenbedrag</span>

Nederlanders lenen steeds meer geld voor grote uitgaven. In mei 2022 lag het gemiddelde leenbedrag op 14.471 euro en twee jaar later is dat met 10% gestegen naar 16.334 euro. Deze stijging laat zien dat Nederlanders meer bereid zijn om geld te lenen voor bijvoorbeeld het financieren van een nieuwe auto, verbouwing of andere grote aankopen.

Redenen om geld te lenen

Een nieuwe auto kopen blijft voor het merendeel van de Nederlanders een belangrijke reden om geld te lenen. Naast auto's zijn er ook andere redenen waarom mensen geld lenen, zoals het financieren van een verbouwing, het consolideren van schulden of het bekostigen van een grote aankoop zoals een nieuwe televisie of een luxe vakantie.

Waarde van lenen

Uit de cijfers van vergelijkingssite Independer blijkt dat Nederlanders veel waarde hechten aan het kunnen lenen van geld. Het gemak en de flexibiliteit van leningen maken het voor mensen aantrekkelijk om grote uitgaven te kunnen doen zonder direct het volledige bedrag te hoeven betalen.

Verantwoord lenen

Hoewel het lenen van geld steeds populairder wordt, is het belangrijk om verantwoord te lenen. Het is verstandig om goed na te denken over de lening die wordt afgesloten en om alleen geld te lenen wat ook daadwerkelijk nodig is. Daarnaast is het belangrijk om de lening op tijd en volgens de afspraken terug te betalen om financiële problemen te voorkomen.

Al met al laten de cijfers zien dat Nederlanders steeds meer geld lenen voor grote uitgaven, waarbij een nieuwe auto kopen nog steeds een van de belangrijkste redenen is om een lening af te sluiten. Het is echter belangrijk om bewust en verantwoord om te gaan met leningen om financiële problemen te voorkomen.