Vrouwen kwetsbaarder dan mannen voor financiële gevolgen na overlijden partner**

<span class="c3">Vrouwen kwetsbaarder en mannen voor financiële gevolgen na overlijdenspartner**</span>

**

Ruim een op de vijf Nederlanders denkt niet rond te kunnen komen zonder hun uitgavepatroon aan te passen, mocht hun partner komen te overlijden. Dat blijkt uit onderzoek van TAF Verzekeringen onder meer dan duizend Nederlanders. Vooral het gebrek aan financiële zelfredzaamheid van vrouwen valt op: dubbel zoveel vrouwen (30%) als mannen geeft aan zich zorgen te maken over hun financiële situatie na het overlijden van hun partner.

**Tussenkop: Oorzaken van financiële kwetsbaarheid bij vrouwen**

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen kwetsbaarder zijn voor financiële gevolgen na het overlijden van hun partner. Een van de belangrijkste oorzaken is het verschil in inkomen tussen mannen en vrouwen. In veel gevallen verdienen mannen nog steeds meer dan vrouwen, waardoor vrouwen financieel afhankelijk kunnen zijn van hun partner. Daarnaast zijn er ook culturele en maatschappelijke factoren die bijdragen aan de financiële kwetsbaarheid van vrouwen, zoals een lager pensioeninkomen en een grotere kans op parttime werk.

**Tussenkop: Maatregelen om financiële kwetsbaarheid te verminderen**

Om de financiële kwetsbaarheid van vrouwen te verminderen, zijn er verschillende maatregelen die genomen kunnen worden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat vrouwen financieel bewust worden gemaakt en leren om zelfstandig hun financiën te beheren. Daarnaast kunnen vrouwen ervoor kiezen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zodat ze financieel beschermd zijn in geval van overlijden van hun partner. Ook is het belangrijk om te investeren in een goed pensioen en eventueel extra spaargeld op te bouwen voor onvoorziene omstandigheden.

**Tussenkop: Bewustwording en voorlichting**

Het is belangrijk dat er meer bewustwording en voorlichting komt over de financiële kwetsbaarheid van vrouwen na het overlijden van hun partner. Door vrouwen te informeren over de mogelijke gevolgen en risico's, kunnen zij beter voorbereid zijn en maatregelen nemen om hun financiële toekomst veilig te stellen. Het is ook aan te raden dat financiële instellingen en adviseurs meer aandacht besteden aan dit onderwerp en vrouwen actief ondersteunen bij het nemen van financiële beslissingen.

Het is van groot belang dat er meer aandacht wordt besteed aan het vergroten van de financiële zelfredzaamheid van vrouwen, zodat zij beter in staat zijn om hun eigen financiële toekomst veilig te stellen, ook in geval van het overlijden van hun partner.