Onvoldoende focus op duurzame financiering

<span class="c6">Onvoldoende focus op duurzame financiering</span>

Tijdens een adviesgesprek met huizenkopers nemen adviseurs vaak niet alle financieringsmogelijkheden mee om de woning te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). De vereniging vindt dat de adviseur beter moet informeren. Uit het onderzoek blijkt dat adviseurs nog niet alle financieringsmogelijkheden voor woningverduurzaming meenemen. Respondenten die met een hypotheekadviseur hebben gesproken gaven aan dat er vaak alleen gesproken wordt over de financiering van de aankoop van de woning en niet over de mogelijkheden om de woning te verduurzamen.

Volgens VEH is het belangrijk dat adviseurs meer aandacht besteden aan duurzame financieringsmogelijkheden. Het verduurzamen van woningen is een belangrijk onderdeel van de energietransitie en het behalen van klimaatdoelstellingen. Door huizenkopers goed te informeren over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen en de financiering daarvan, kunnen zij een weloverwogen keuze maken en bijdragen aan een duurzamere samenleving.

Duurzame financieringsmogelijkheden

Er zijn verschillende manieren waarop huiseigenaren hun woning kunnen verduurzamen, zoals het plaatsen van zonnepanelen, isolatie van de woning, het gebruik van warmtepompen en andere energiebesparende maatregelen. Deze maatregelen vereisen vaak een investering, maar op de lange termijn kunnen ze leiden tot een lagere energierekening en een comfortabeler en duurzamer huis.

Rol van de hypotheekadviseur

Hypotheekadviseurs spelen een belangrijke rol in het informeren van huizenkopers over duurzame financieringsmogelijkheden. Door actief te wijzen op de voordelen van het verduurzamen van de woning en de verschillende financieringsconstructies die hiervoor beschikbaar zijn, kunnen zij bijdragen aan een versnelling van de energietransitie in Nederland.

Het is daarom van belang dat hypotheekadviseurs zich blijven bijscholen en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame financiering. Op deze manier kunnen zij hun klanten optimaal adviseren en helpen bij het verduurzamen van hun woning.