Redenen voor afnemende populariteit aflossingsvrije hypotheek

<span class="c6">Redenen voor verlaagde populaire aflossingsvrije hypotheek</span>

Oscar Noorlag, hypotheekexpert bij Van Bruggen Adviesgroep, constateert een dalende populariteit van aflossingsvrije hypotheken. Volgens Noorlag was in 2022 nog 40% van de aangevraagde hypotheken een aflossingsvrije hypotheek, maar in de eerste vier maanden van 2024 is dit percentage gedaald naar 24%. Deze trend roept de vraag op wat de redenen zijn voor deze afname in populariteit.

Veranderende wetgeving en risico's

Een mogelijke reden voor de afnemende populariteit van aflossingsvrije hypotheken is de veranderende wetgeving en de toenemende bewustwording van de risico's die deze hypotheekvorm met zich meebrengt. Met een aflossingsvrije hypotheek bouwt de huiseigenaar namelijk geen vermogen op en blijft de schuld gedurende de looptijd van de hypotheek gelijk. Dit kan in de toekomst tot problemen leiden als de huiseigenaar de lening niet meer kan aflossen.

Alternatieven voor aflossingsvrije hypotheek

Daarnaast zijn er steeds meer alternatieven beschikbaar voor de aflossingsvrije hypotheek, zoals annuïtaire of lineaire hypotheekvormen waarbij de lening geleidelijk wordt afgelost. Deze vormen van hypotheek worden vaak als veiliger beschouwd omdat de schuld aan het einde van de looptijd volledig is afgelost.

Advies van hypotheekexperts

Hypotheekexperts zoals Oscar Noorlag adviseren huiseigenaren om goed na te denken over de keuze voor een hypotheekvorm en de risico's die hieraan verbonden zijn. Het is belangrijk om rekening te houden met de financiële situatie op lange termijn en eventuele veranderingen in inkomen of rentestanden.

Al met al lijkt het erop dat de aflossingsvrije hypotheek steeds minder populair wordt onder huiseigenaren, mede door de toenemende bewustwording van de risico's en de beschikbaarheid van veiligere alternatieven. Het is daarom verstandig om bij het afsluiten van een hypotheek goed advies in te winnen en de verschillende opties te overwegen.