Stijging in aantal afgesloten hypotheken en hypotheekomzet

<span class="c5">Stijging in aantal afgesloten hypotheken en hypotheekomzet</span>

In het eerste kwartaal van 2024 zijn zowel het aantal afgesloten hypotheken als de hypotheekomzet gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023. Dit werd grotendeels gedragen door een stijging onder doorstromers. Dat blijkt uit de hypotheekupdate van consultingbedrijf IG&H. Het aantal afgesloten hypotheken steeg met 7,4% naar 79.000 hypotheken. De hypotheekomzet steeg eveneens, wat wijst op een positieve ontwikkeling in de hypotheekmarkt.

Toename doorstromers

De stijging in het aantal afgesloten hypotheken en hypotheekomzet werd voornamelijk veroorzaakt door een toename onder doorstromers. Doorstromers zijn huiseigenaren die hun huidige woning verkopen om een nieuwe woning te kopen. Deze groep zorgt voor een belangrijk deel van de dynamiek in de hypotheekmarkt en draagt bij aan de groei in de sector.

Invloed van economische factoren

Verschillende economische factoren kunnen van invloed zijn op de stijgende trend in de hypotheekmarkt. Lage rentestanden en een stabiele economie kunnen bijvoorbeeld huizenbezitters aanmoedigen om te verhuizen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Daarnaast kan ook de groeiende vraag naar woningen en de stijgende woningprijzen een rol spelen in de toename van het aantal afgesloten hypotheken.

Vooruitzichten voor de hypotheekmarkt

De positieve ontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2024 kunnen wijzen op een gunstige toekomst voor de hypotheekmarkt. Het is belangrijk om de trends en ontwikkelingen in de gaten te houden om zo goed mogelijk in te spelen op de veranderingen in de markt. Met een stijgende trend en toenemende activiteit onder doorstromers, lijkt de hypotheekmarkt zich positief te blijven ontwikkelen.