Stijging in aantal nieuwe hypotheken met NHG in 2023

<span class="c6">Stijging in aantal nieuwe hypotheken met NHG in 2023</span>

In 2023 werden maar liefst 46% meer nieuwe hypotheken met NHG afgesloten dan het jaar ervoor. Dit kwam door verschillende factoren, waaronder het feit dat er meer woningen onder de NHG-grens vielen en beleggers minder huizen kochten vanwege strengere overheidsregels. Dit blijkt uit het jaarverslag van NHG.

NHG-grens en rentevoordeel

De NHG-grens lag in 2023 op 405.000 euro. Dit betekent dat woningen met een aankoopprijs onder deze grens in aanmerking kwamen voor een hypotheek met NHG. Het rentevoordeel voor een hypotheek met NHG kan aantrekkelijk zijn voor huizenkopers, aangezien zij profiteren van een lagere rente en meer zekerheid door de garantie van NHG.

Invloed van overheidsregels op de woningmarkt

Het feit dat beleggers minder huizen kochten vanwege strengere overheidsregels had ook invloed op de stijging van het aantal nieuwe hypotheken met NHG. Deze regels kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op het maximale aantal beleggershypotheken dat mag worden afgesloten of op de hoogte van de hypotheekrente voor beleggers.

Conclusie

De stijging in het aantal nieuwe hypotheken met NHG in 2023 laat zien dat steeds meer huizenkopers kiezen voor de zekerheid en voordelen van een hypotheek met NHG. Met de NHG-grens en het rentevoordeel in het vooruitzicht, kan dit een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die een woning willen kopen.