Toename in aantal hypotheekaanvragen via HDN Platform

<span class="c6">Toenaam in aantal hypotheekaanvragen via HDN Platform</span>

Afgelopen maand werden circa 37.500 hypotheken aangevraagd via het HDN Platform. Dat is een stijging van meer dan 20% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder (30.647). Deze toename in het aantal hypotheekaanvragen geeft aan dat de huizenmarkt nog steeds in beweging is, ondanks de onzekere tijden door de coronapandemie.

Doorstromers zetten meer overwaarde in voor aanschaf nieuwe woning

Wat volgens HDN vooral opvalt is dat doorstromers weer in toenemende mate overwaarde inzetten bij de aanschaf van een nieuwe woning. Doorstromers zijn mensen die al een woning in bezit hebben en deze verkopen om een nieuwe woning aan te schaffen. Het feit dat zij nu meer overwaarde inzetten, kan duiden op het feit dat zij vertrouwen hebben in de huizenmarkt en dat zij verwachten dat hun nieuwe woning in waarde zal stijgen.

Belang van overwaarde bij het kopen van een nieuwe woning

Het inzetten van overwaarde bij de aanschaf van een nieuwe woning kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Zo kan het helpen om een lagere hypotheek af te sluiten, waardoor de maandelijkse lasten lager zullen zijn. Ook kan het de financiering van de nieuwe woning vergemakkelijken, omdat de totale financieringsbehoefte lager zal zijn.

Invloed van stijgende huizenprijzen op het gebruik van overwaarde

De stijgende huizenprijzen van de afgelopen maanden kunnen ook een rol spelen in het feit dat doorstromers meer overwaarde inzetten bij de aanschaf van een nieuwe woning. Door hun huidige woning voor een hoger bedrag te verkopen dan waarvoor zij het hebben gekocht, hebben zij meer overwaarde tot hun beschikking. Deze overwaarde kunnen zij vervolgens gebruiken als eigen inbreng bij de aanschaf van een nieuwe woning.

Al met al lijkt het erop dat doorstromers steeds vaker gebruik maken van de overwaarde in hun huidige woning om een nieuwe woning aan te schaffen. Dit kan wijzen op een positief sentiment op de huizenmarkt en kan bijdragen aan verdere groei in het aantal hypotheekaanvragen.