Zzp'ers willen eerder met pensioen ondanks pensioenachterstand

<span class="c6">Zzp'ers willen eerder pensioen ontmoeten ondanks pensioenachterstand</span>

Zzp'ers bouwen minder pensioen op dan mensen in loondienst. Toch willen ze eerder met pensioen, zo blijkt uit een enquête van Brand New Day. Bijna de helft van de zzp’ers wil (ruim) voor hun AOW-leeftijd stoppen met werken.

De wens om eerder met pensioen te gaan leeft vooral bij jongere zzp'ers

Uit het onderzoek blijkt dat de wens om eerder met pensioen te gaan vooral leeft bij jongere zzp'ers. Deze groep hecht veel waarde aan hun vrijheid en flexibiliteit en ziet het stoppen met werken op een relatief jonge leeftijd als een manier om optimaal van het leven te genieten.

Oorzaken van de pensioenachterstand bij zzp'ers

De pensioenachterstand van zzp'ers ten opzichte van werknemers kan verschillende oorzaken hebben. Zo hebben zzp'ers vaak geen collectieve pensioenregeling zoals werknemers die wel hebben. Daarnaast zijn zzp'ers vaak druk bezig met het opbouwen van hun bedrijf en hebben ze daardoor minder tijd en aandacht voor het regelen van hun pensioen.

Mogelijke oplossingen voor zzp'ers met pensioenwensen

Voor zzp'ers die graag eerder met pensioen willen gaan, zijn er verschillende mogelijkheden om hun pensioenopbouw te verbeteren. Zo kunnen ze ervoor kiezen om zelf extra pensioen op te bouwen via een lijfrenteverzekering of een beleggingsrekening. Ook kunnen zzp'ers zich aansluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds of gebruik maken van de fiscale voordelen die er zijn voor pensioenopbouw.

Al met al is het duidelijk dat zzp'ers ondanks hun pensioenachterstand toch de wens hebben om eerder met pensioen te gaan. Het is belangrijk dat zzp'ers zich bewust zijn van hun pensioensituatie en actief stappen ondernemen om hun pensioenopbouw te verbeteren, zodat ze op hun gewenste moment kunnen stoppen met werken.